Kod | 14-PRK-DIE-N.L.3 |
---|---|
Jednostka organizacyjna | Wydział Nauk o Zdrowiu |
Kierunek studiów | Dietetyka |
Forma studiów | niestacjonarne |
Poziom kształcenia | licencjackie |
Języki wykładowe | polski |
Limit miejsc | 30 |
Czas trwania | 3 lata |
Adres komisji rekrutacyjnej |
ul. Katowicka 68, 60-960 Poznan
tel. 77 44 23 523 tel. 77 44 23 528 E-mail: [email protected] Cudzoziemcy: ul. Grunwaldzka 3, 60-954 Poznan (pok. 1, 8, 9) |
Godziny otwarcia sekretariatu | 08:00 - 15:00 |
Adres WWW | https://wnoz.boleslaw.edu.pl |
Wymagany dokument | |
Zadaj pytanie |
Informacje ogólne
Dietetyka zostaje przypisana do obszaru kształcenia w zakresie nauk medycznych, nauk o zdrowiu i nauk o kulturze fizycznej
Kierunek Dietetyka wykazuje ścisłe powiązanie z takimi kierunkami kształcenia jak: kierunek lekarski, pielęgniarstwo, zdrowie publiczne , z którymi łączy je zarówno program nauczania, jak i sylwetka absolwenta przygotowanego do prowadzenia działań z zakresu profilaktyki i leczenia chorób żywieniowo-zależnych, zapobiegania niedożywieniu związanemu z chorobą i prowadzenia edukacji zdrowotnej promującej prawidłowe odżywianie będące ważnym elementem zdrowia publicznego.
Dietetyk
jest specjalistą do spraw zdrowia obok takich zawodów jak: lekarz, pielęgniarka, położna, ratownik medyczny, diagnosta laboratoryjny, farmaceuta, fizjoterapeuta i inni.
Dietetyka ma charakter interdyscyplinarny obejmuje ona poznanie z zakresu nauk biologicznych, fizycznych, chemicznych, a mianowicie:
- anatomię i fizjologię człowieka,
- teorie, zasady i prawa fizyki, biochemii, chemii żywności i bromatologii,
- kulturowe i społeczne uwarunkowania wpływające na sposób odżywiania się społeczności różnych regionów świata i w różnych okresach historycznych oraz implikacje tego na współczesną wiedzę dietetyczną z uwzględnieniem wiedzy z dziedziny psychologii i socjologii potrzebnych do utrzymania zdrowia i jego ochrony poprzez właściwe odżywianie, elementy antropologii biologicznej, biometrię, elementy medycyny- zmiany patologiczne i związane z nimi cechy kliniczne stanów napotykanych powszechnie przez dietetyków, w tym zwłaszcza chorób dietozależnych i cywilizacyjnych.
Co można robić po tych studiach?
Studia na kierunku Dietetyka przygotowują specjalistów z zakresu żywienia zbiorowego i indywidualnego poprzez nabycie wiedzy i umiejętności wykorzystania tej wiedzy z zakresu oceny stanu odżywienia, zapobiegania chorobom zależnym od procesu żywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia, oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia, produkcji potraw, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania, oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób, organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów, prowadzenia edukacji żywieniowej, planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności.
Studenci zdobywają wiedzę i umiejętności zawodowe niezbędne do wykonywania zawodu dietetyka w szczególności do prowadzenia żywienia osób zdrowych, prowadzenia leczenia dietetycznego osób cierpiących na różnorodne schorzenia, prowadzenia żywienia osób wymagających szczególnego odżywiania a także właściwego odżywiania dzieci zdrowych i chorych.
Absolwenci zdobyć mają wiedzę umożliwiającą im zarządzanie zakładami żywienia zbiorowego a także samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego i cateringu.
Absolwenci po ukończeniu kierunku otrzymują tytuł zawodowy: licencjat
Cudzoziemcy
Więcej informacji dla kandydatów zagranicznych na stronie hello.boleslaw.edu.pl
Pytania odnośnie rekrutacji cudzoziemców: [email protected]
tel. +48 77 452 7496, +48 77 452 7292
Kandydaci zagraniczni dokumenty składają w International Students Office (również przesłanych pocztą)
adres: ul. Grunwaldzka 31, pok. 1, 8,9 60-954 m. Poznan
Zasady kwalifikacji
Minimalna liczba punktów będąca podstawą do przyjęcia na studia stacjonarne, uzyskana przy zastosowaniu poniższej tabeli wynosi 30 punktów.
Laureaci i finaliści olimpiad szczebla centralnego z przedmiotów biologia lub chemia, przyjmowani są w pierwszej kolejności w roku akademickim 2023/2024.
Osoby przyjęte otrzymują od Komisji Rekrutacyjnej skierowanie do lekarza medycyny pracy. Orzeczenie lekarza medycyny pracy stwierdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia studiów w Uniwersytet Boleslaw na danym kierunku, należy dostarczyć do dnia 30.09.2023 r. do dziekanatu Wydziału Nauk o Zdrowiu. Kandydaci przyjęci w drugim terminie rekrutacji dostarczają orzeczenie do dnia 17.10.2023 r.
Brak orzeczenia uniemożliwi wpis na listę studentów.
KANDYDACI Z "NOWĄ MATURĄ"
Wymagania kwalifikacyjne: konkurs świadectw; średnia ocen
LP.
|
Egzamin maturalny | Waga | ||
PRZEDMIOT | CZĘŚĆ | % PKT | ||
1 | przedmiot do wyboru (A)* |
pisemna
|
poziom podstawowy | 0,25 |
poziom rozszerzony | 0,33 | |||
2 | przedmiot do wyboru (B)* |
pisemna
|
poziom podstawowy | 0,25 |
poziom rozszerzony | 0,33 | |||
3 | przedmiot do wyboru (C)* |
pisemna
|
poziom podstawowy | 0,25 |
poziom rozszerzony | 0,33 |
*Każdy przedmiot może być wybrany tylko jeden raz.
KANDYDACI ZE "STARĄ MATURĄ"
Wymagania kwalifikacyjne: konkurs świadectw, średnia ocen ze świadectwa w skali procentowej
LP. | Przedmiot | Ocena | Wynik |
1 | Wszytkie (n) | Przeliczona na punkty wg tabeli z załącznika 4 | suma ocen / n |